”Ronneby å är ju inte något stort eller mäktigt vattendrag men den är likafullt mycket omtalad för sina vackra stränders skull. På fler ställen tränger den fram mellan branta bergväggar, som stå lodräta upp ur vattnet och är alldeles överväxta med kaprifolium och hägg, med hagtorn och al, med rönn och vide, och det finns inte mycket som kan vara angenämare en vacker sommardag än att ro fram på den lilla mörka ån och se uppåt på allt det mjuka, gröna som hakar sig fast vid de barska bergväggarna.”
Redan för mer än hundra år sedan fanns det ett samband mellan Ronneby och Sunne/Torsby i Värmland. Idag är kanske sambandet lite annorlunda och inte så poetiskt som i ovanstående citat hämtat ur Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa (1906-07). Den delen av Värmland är ju idag bland annat ett av Sveriges skidåkningscentrum med skidgymnasium och skidtunnel i Torsby. Jag använde den kopplingen som inledning vid det Nordiska skidkonventet i Sunne i september och det är helt klart, vi i Ronneby OK finns med på ”skidåkarkartan” tack var vår anläggning vid Karlsnäs (Ronneby å).
Ronnebyån har ju varit och är fortfarande en livsnerv för Ronnebybygden, framförallt är det väl vattenkraften som har utnyttjats för bygdens utveckling.
Även vi i lilla Ronneby Orienteringsklubb är idag i förlängningen beroende av Ronnebyån. På sjuttiotalet hamnade vi på Karlsnäs eftersom vi behövde en klubbanläggning med orienterings- och skidåkningsterräng inpå knutarna. Sedan har vi under årens lopp också haft ett positivt ekonomiskt utbyte på grund av föreningens närvaro på platsen, vi har arrangerat tips- och bingopromenader, logdans m m. Idag driver vi en friluftsgård med allt vad det tillhör med motionsaktiviteter och konferenser bland annat. Det vi också gör för att koppla tillbaks till Ronneby å är att vi tar vattnet från ån och även elektriciteten, via EON förstås, från ån till vårt konstsnöspår. Det är väl konstsnöspåret som i första hand har gett oss uppmärksamheten fastän vi har gjort och gör en hel del annat också för att utveckla verksamheten.
Sedan vi slutförde LEADER+ - projektet 2005 har utvecklingen fortsatt, 2006 byggde vi en ny skid- och vallabod helt och hållet i egen regi. 2007 har vi byggt ut spårsystemet sydväst om elljusspåret så nu har spårsystemet med elljus- och konstsnöspåren samt de nya slingorna en sammanlagd längd av fem kilometer. Vi har byggt ett nytt garage intill pumphuset för snöprepareringsmaskinerna och en s k luta för snöfräsen. Vi hoppas också att en ny anslagstavla med spårkarta skall stå klar innan skidsäsongen börjar.
Inför 2008 har vi nya utmaningar att ta oss an. Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att avdela tre miljoner för omklädningsrum mm till Karlsnäs. ”M m” står för allt det andra som vi vill göra. Naturligtvis kommer omklädningsrummen att ur ekonomisk synpunkt vara den tunga delen i den fortsatta utvecklingen. Vi har haft två träffar för at få fram nya utvecklingsidéer och för närvarande är det mer än 45 olika förslag allt ifrån fågelholkar via mountainbikebana till bandyplan, konstgräsplan och skidtunnel. Nu startar analysarbetet för att vaska fram ett antal trovärdiga och ekonomiskt bärande utvecklingsförslag. Men framförallt skall det vara ett antal förslag som är förankrade hos oss medlemmar i Ronneby Orienteringsklubb för att vi skall trivas och ha utbyte av anläggningen. Jag återkommer här i ROK-bladet och på http://www.rok.nu/ med information om utvecklingen, avsikten är att vi skall försöka starta ett nytt projekt i någon form, för att helst i egen regi kunna genomföra nästa utvecklingsfas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar