tisdag 31 mars 2009

Karlsnäsgården har haft snö i vinter och har fortfarande........



Plats och tid:

Inspirerad av ”§ 15 Plan/Mål Frilufts- och sportanläggningar/ Bidragsgivning, föreningsbidrag. Genomgång och lägesrapport.” från Fritids- och turistnämndens förra sammanträde kände jag behov av att skriva ihop följande information om Karlsnäsgårdens vinterverksamhet och skicka den till Fritids- och turistnämndens ledamöter, Fritidschefen, sekreteraren i nämnden och föredragande på sammanträdet Göran Karlsson samt till kommunalrådet i kopia för kännedom.

I protokollet står: I vinter har Brunnsrinken varit igång i 13 veckor ………… Kockumhallen har varit i gång i 29 ……… Även Lugnevi har haft is i vinter vilket sköts av Fredriksbergs Bollklubb.

Jag skulle vilja lägga till: Även Karlsnäsgården har haft snö i vinter vilken sköts av Ronneby Orienteringsklubb.

Karlsnäsgården är ju kommunägd men verksamheten drivs av Ronneby Orienteringsklubb.

Vi har haft möjlighet att åka skidor på Karlsnäsgårdens skidspår från den fjärde januari till den 15:e mars tack vare konstsnöanläggningen. Den intensivaste perioden var i princip under januari och februari t o m Vasaloppssöndagen.

Ca 5000 besök av skidåkare har vi haft under två månader. Vi har lånat ut ca 1000 par skidor med stavar och skor. Vi har sålt 1400 dagkort och 68 årskort till skidåkare. Ungdomar till och med 19 år åker och lånar skidor utan avgift. Till detta kommer 679 skolelever, i organiserad form d v s klassvis, från lågstadiet till gymnasieklasser. Särkilt bör väl nämnas att hela Espedalsskolan har åkt skidor, 100 elever kom från Bokelundsskolan i Sölvesborg och 80 elever kom från Lyckebyskolan men det hade funnits ytterligare plats för elever från kommunens skolor. Förutom att eleverna har fått låna skidor har Ronneby Orienteringsklubb också biträtt med instruktörer.

Det har varit ”allmänhet” från Ronneby kommun, Blekinge, Södra Kronoberg, Skåne och Danmark, det har kommit familjer som har läst på vår hemsida att det finns möjlighet att låna och åka skidor på Karlsnäs.

Vi har arrangerat fem skidtävlingar inklusive Skånes DM på spåren i vinter. Barnens Vasalopp hade 175 deltagare under sportlovsveckan vilket torde vara ett av det största deltagarantalet i landet även inräknat de anrika skidorterna i mellersta och norra Sverige enligt rapporter på www.barnensvasalopp.se.

Tränande Vasaloppsåkare från distriktet och angränsande distrikt har varit stamkunder hos oss, man åker från Malmö- och Lundområdet till Karlsnäs för ett träningspass en kväll eller helgdag, vissa har övernattat och kört dubbla pass i två dagar.

Ovanstående aktiviteter har gjort att Karlsnäsgården och Ronneby har synts i inte bara lokala medier utan också i Skånetidningar, i regionala SVT, till och med som vinjett inför väderleksrapporten i Aktuellt. Det som har bekymrat oss något under vintern har varit att det inte funnits något nyhets- eller notisinslag om Karlsnäs på kommunens hemsida, efter påstötning länkades en av lokaltidningarnas artiklar om Barnens Vasalopp till sidan. Men kommunen är i ”gott sällskap” inte heller Radio Blekinge har haft något reportage eller nyhetsinslag. Detta trots att man försökte täcka hela Blekinge under sportlovsveckan. Lokala sporten hade dock ett litet inslag i samband med Vasaloppet där de poängterade vikten av spåren för distriktets Vasaloppsåkare.

I nedanstående tabell framgår den innevarande säsongens kostnader. Det som inte framgår av tabellen är att för konstsnöproduktionen gick det år 300 mantimmar, d v s sju och en halv arbetsvecka eller nästan två arbetsmånader om man så vill. För spårning, snöfräsning, snötransporter, snöskyffling och övrigt underhåll av spåren gick det åt ytterligare 100 mantimmar alltsammans har genomförts ideellt av Ronneby OK:s medlemmar.



Plats och tid:

Slutligen, i protokollet under § 15, står det att ”Mål/Tal tas fram under våren”, vi skulle väldigt gärna vilja vara med och lämna underlag så att även Karlsnäsanläggningen i sina olika delar värderas ur effektivitets- o produktivitetssynpunkt m m (verksamhetsmått) enligt § 5 2009 men framförallt värderas ur friskvårdssynpunkt för kommunens invånare.

Inga kommentarer: