lördag 29 september 2007

Skol-SM 1961


För 46 år sedan var det en femtonårig yngling från Ronneby Läroverk (nuvarande Snäckebacksskolan) som deltog på skol-SM i orientering. På den tiden gick Skolungdomens tävlingar alltid i Stockholm, friidrotten på Stockholms Stadion. Orienteringen var då ganska ny i dessa mästerskap.
Jag och Börje Pihlqvist, kusin till Olof, Jon och Jakob Nilssons mamma Åsa (info till Er som tillhör den yngre generationen) åkte tåg till Stockholm, bodde hos min kusin i Gubbängen.
På tävlingsdagens morgon som för övrigt var den 30 september tog vi tunnelbanan in till Zinkensdamms Idrottsplats (idag Hammarby bandys hemmaarena). Vart vi skulle visste vi inte, på den tiden var allt hemligt ända till tävlingsdagen. Men det blev i alla fall buss till Malmsjön strax utanför Södertälje.
Kartan, ser ni ovan, klicka på den, då blir bilden större, den var svartvit (även om sjöarna var ljusblå) 50.000-del. Det var en backstreckskarta, det vita är öppen mark, skogen markeras med små kryss (barrskog) och små ringar (lövskog). Som Ni ser ritade man in banan själv efter en mallkarta. Banan var ca 6,4 km, vi sprang i klass C, pojkar födda 1945 o 1946.
Hur gick det då? Börje blev 31:a med en tid runt 54 minuter, jag blev 37 med 55 minuter. Vann gjorde en storfräsare på den tiden, Börje Johansson, Norra Latin, Stockholm "civilt" tävlande för Väsby OK. Hans segrartid var 45 minuter.
Utvecklingen har gått framåt i varje fall vad det gäller kartmaterielet. Kilometertiderna då var för segraren ca sju minuter vi hade väl runt 8,5 minuter. Det skall bli intressant och se vad de har i år 2007. Det bör väl rimligen gå lite fortare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Detta är ett test