Detta är ett inlägg vad gäller min uppfattning om användning av tumkompass vid utbildninga av nybörjare i OL, publicerat tidigare på Forumsidan, Ronneby OK:s hemsida: 2008-09-04 17:09:52
Jag har under de senaste åren flera gånger per år, såväl på vårterminen som på höstterminen haft orientering med skolklasser på Karlsnäs. I huvudsak har det varit elever från åk 3 till 9 men även åk 1 och 2 och även gymnasieelever har ”drabbats” av mina övningar. Min inriktning i genomförandet har varit att lära dem karttecknen, passa kartan (med tumkompass) och tumgreppet. Samma inriktning har jag för övrigt haft när det gäller OL för vuxengrupper.
I samband med dessa orienteringsövningar ha jag ganska ofta träffat på elever som deltagit i vår nybörjarverksamhet. Det som jag då lägger märke till är att flera av dessa ungdomar fast de har deltagit i vår verksamhet i ett eller flera år och även deltagit i tävlingsklass på OL-tävlingar inte klarar av tumgreppet eller att passa kartan. Det är för mig idag självklart att man skall lära dem att passa kartan med hjälp av tumkompass från allra första början. Tumkompassen skall medföras från första början och den skall vara lika självklar att medföra som kartan.
Jag tycker att vi i Ronneby Orienteringsklubb skall ha en orienteringsfilosofi där tumgreppet ingår redan från första början tillsammans med att passa kartan med hjälp av tumkompass. Vi ol-instruktörer/handledare skall inte ställa frågan ”vill Du ha kompass idag?”. Vid varje tränings- och tävlingstillfälle skall man använda tumkompass.
För ca 25 år sedan lärde jag tillsammans med Barbro, oss två närstående ynglingar att orientera och då, fast jag själv använt vanlig kompass i över 20 år, ”tvingade” vi dem att använda tumkompass och med den passa kartan. Resultatmässigt sätt tror jag att det har haft ganska god effekt. Nu har jag fått höra, via föräldrarna att ett av barnbarnen säger: ”farfar bara tjatar om tumgreppet”. Jag tar det som en komplimang, barnbarnet har nämligen själv upptäckt att man har nytta av tumgreppet och att passa kartan. Tumkompassen tar han också numera själv initiativ till att ta med sig när han skall ut på en OL-bana.
Det är min uppfattning att vi i Ronneby OK skall driva en verksamhet där vi utvecklar en orienteringsförmåga hos dem som är intresserade, i första hand ungdomar och i andra hand även alla andra så att de kan hävda sig i nationell och internationell konkurrens, då måste vi ha en ”orienteringsfilosofi”, inom fotbollen brukar de kalla det för spelidé, som vi är överens om.
I detta sammanhang finns det en stöttesten, d v s att genomdriva ”filosofin” i nybörjarverksamheten. Vi måste vara tillräckligt många instruktörer/handledare som kan tillämpa den, som i fallet ovan, d v s passa kartan och tumgreppet. Jag är inte säker att alla våra handledare som vi har idag på måndagarna kan använda en tumkompass på rätt sätt. Jag är beredd att på ett ”handgripligt” sätt genomföra utbildning av handledare, instruktörer och intresserade föräldrar i ”tumgreppet och passa kartan med tumkompass” i hopp om att få tillräckligt många handledare till måndagarna som ständigt efterfrågas av våra ungdomsledare.
Ovanstående är ingen kritik av nybörjarverksamheten på måndagarna utan det är ett inlägg för att sätta igång en diskussion inför framtiden. Vi måste ha nya idéer och förlag för att gå vidare i utvecklingen av Ronneby Orienteringsklubb och dess verksamhet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar