KA - det moderna vapenslaget, ja den sloganen användes på sextiotalet i rekryteringsarbetet. Kustartilleriet var då ett vapenslag som verkligen var modernt som utvecklades och behöll sin modernitet ända till slutet, i början av 2000-talet. Då kom namnbytet Kustartilleriet blev Amfibiekåren och en del av systemen övergick till amfibiebrigaden. Vapensystem finns fortfarande kvar och vad jag förstått används de fortfarande i olika delar av världen även om allt är nerlagt i Sverige.
I Sverige kan vi skåda dessa ”kalla kriget”- system på ”våra” förträffliga museer. Museer med kustartillerianknytning som Museet för rörligt kustartilleri på Aspö, Beredskapsmuseet i Helsingborg, Hemsö Fästning, Vaxholms Fästningsmuseum, Batteri Femörehuvud i Oxelösund och KA 3:s museum i Fårösund är väl mycket väl värda ett besök. För oss kustartillerister är det ovärderligt och näst intill livsviktigt att det finns entusiaster som med ett brinnande intresse lägger ner nästan hela sin själ för att materiellt bevara det som en gång ingått i våra förband.
Det finns ytterligare två grupper av eldsjälar som bör omtalas i detta sammanhang, det är alla författare, skribenter inom och utom det gamla vapenslaget som med outtröttligt intresse förser oss läsare med böcker om Kustartilleriets nästan hundraåriga historia. Den tredje gruppen är de guider som på ovan nämnda platser och även på andra för oss välbekanta platser ger oss svindlande historiska resor ofta kryddade med anekdoter.
En av dessa som kan Kustartilleriets och Karlskronas militära historia är Olle Melin, vars kunskaper för oss i kustartillerikamratkretsen är särskilt värdefulla. Jag vill i detta sammanhang tacka Dig för guidningen i samband med kustartillerikamratföreningsträffen som ägde rum i Karlskrona sista helgen i augusti. Den var mycket omtyckt av deltagarna. Olle tillhör de två sistnämnda grupperna av eldsjälar och är dessutom en mycket uppskattad redaktör för vår tidning Kustposten.
Träffas nästa gång i kamratföreningsregi hoppas jag att vi gör i samband med höstmötet den sjätte november på Sjöofficersmässen, då kommer Ingemar Elofsson f d sjöofficer och kåserar om sitt specialintresse Blekinge Järnvägars historia. Till dess, ha det bra!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar