fredag 11 oktober 2013

Intressant OL-jämförelse 1960 - 2013

1960 arrangerade Stigmännen en vårtävling vid Södra Hoka, jag sprang i klassen YP (yngre pojkar) nuvarande H14. Banlängd 3,5 km, karta i skala 1:50 000.Som Ni ser är det en svartvit backstreckskarta, i och för sig blå sjöar, ganska modern på den tiden, i östra Bleinge sprang man vid denna tiden på backstreckskarta i skala 1:100 000. (Klicka på kartan så blir den större)

Då fick man rita in själv efter en mallkarta vid starten, det ingick i tävlingstiden, startpunkten är i fyrkanten söder om Bredagölen.
Kontroll 1 N kanten av Bredagölen
Kontroll 2 NV kanten av Gäddegölen
Kontroll 3 NV kanten av Kroksjögöl
Mål: SV hörnet av inägan

Detta är min första sparade karta och även mitt första minne från en orienteringstävling, som Ni ser på anteckningarna med rött så segrade Bengt "Höna" Karlsson, dåtidens Henrik Johannesson, tvåa var Lars Engström, han var nästan lika duktig han, båda tävlade för IFK Ronneby. Som Ni ser så kom jag på en som man brukar säga "en hedrande" fjortondeplats, jag tävlade för Skogsvandrarna. Tyvärr har jag inte antecknat vilka tider vi hade, det började jag med senare och på mina gamla kartor finns även en del kommentarer.

2013 arrangerar OK Skogsfalken en hösttävling med samling vid Södra Hoka, jag sprang Öppen 7 där banlängden var 2,9 km, karta skala 1:10 000.

När man tittar på kartan (klicka så blir den större) så kan man konstatera att utvecklingen har gått framåt. Jag har försökt rita in banan från 1960 med blyerts. Startpunken har jag mätt in, kontroll 1 hamnar utanför kartan, kontroll 2 och 3 samt målet har jag ritat in. Inägan på den gamla kartan mellan starten och kontroll 3 ser man spår av mellan kontroll sex och sju på den nya, uppvuxen granskog, på kartan ser man i alla fall beståndsgränsen som är lika med den gamla inägekanten. Även inägan där målet var 1960 är igenvuxen.

Det är kanske någon som vet var man kan hitta en resultatlista från Stigmännens vårtävling 1960. Det vore intressant att jämföra löptiderna från 1960 med dagens löptider.

Inga kommentarer: