Ronneby Orienteringsklubb har under 2018 och 2019 lämnat in förslag till utveckling av Karlsnäsgården, utveckling av Ronneby OK:s anläggningar och Ronneby OK:s verksamhet vid Karlsnäsgården i form av förslag till nya avtal med Ronneby kommun, förslag till investeringar/förbättringsåtgärder samt investeringsbidragsansökningar.
Alla dessa ansökningar, förslag och skrivelser har Ronneby OK lämnat in enligt de formella bestämmelser som kommunen har. Vi har inte lobbat, gått direkt till politiker och tjänstemän för att få fram svar och beslut.
Ronneby OK beviljades bidrag enligt de gängse bidragsansökningar som lämnades in 2018. Bidragsansökningarna som var kopplade till utvecklingen av skidanläggningen på Karlsnäs försvann dock i ett administrativt svart hål mellan Fritid- och kulturförvaltningen, Fritid- och kulturnämnden och Budgetberedningen/Kommunstyrelsen. Någon kontakt från kommunen togs aldrig för att utveckla förslaget, Ronneby OK kunde åtminstone fått ett nej, ett kanske eller del av, men svar har uteblivit helt.
Handläggningen av avtalen mellan Ronneby OK och kommunen avseende Karlsnäs strandade under 2018 i Fritid- och kulturnämndens presidium, enligt uppgift minst två gånger och kom således aldrig upp i Fritid- och kulturnämnden. Detta trots att Ronneby OK i två omgångar lämnat in förslag till avtal.
Något officiellt svar varför det hela har fördröjts har Ronneby OK inte fått. Om vi nu ska söka extern finansiering tillsammans med delfinansiering från kommunen måste vi ha minst tioåriga avtal. Detta vet både politiker och tjänstemän i kommunen. Senast vi skickade in förslag till avtal var i januari 2019. Ännu har det inte kommit någon respons på avtalsförslagen.
Nämnas särskilt ska att den bidragsansökan som Ronneby OK lämnat in direkt till Kommunstyrelsen avseende hittaut i Ronneby beviljades 2018 och nu har Kommunstyrelsens arbetsutskott sagt ja till ett nytt bidrag på 80 000 kr för 2019.
Nu tar Ronneby Orienteringsklubb nya tag i dialogen vad gäller förslag till utveckling av Karlsnäs och Ronneby OK:s verksamhet i anslutning till Karlsnäs. På länkarna nedan kan du som är intresserad ta del av Ronneby OK:s förslag och skrivelser som är inlämnade till kommunen hittills under 2019.
Förslag till avtal Karlsnäs, 2019-01-16, Ronneby kommun diarienr: TFK 2019/032
Förslag till nyttjanderättsavtal Karlsnäs
Förslag till hyresavtal Karlsnäsgården
Driftbidrag konstsnöspår, 2019-03-22, Ronneby kommun diarienr: TFK 2019/215
Önskemål angående utveckling av Karlsnäs skidarena, 2019-03-22, Ronneby kommun diarienr: 2019/190
Anhållan om investeringsåtgärder - Karlsnäsgården
fredag 29 mars 2019
torsdag 21 februari 2019
"Skilda världar"
I går, onsdagen 20/2, på Ronnebysidan i Sydöstran framgår det av två artiklar, att det är olika förutsättningar för, "skilda världar" mellan idrotter i Ronneby kommun
I denna ena artikeln, av Emma Gunnler med bilder av Mattias Mattisson, beskrivs Barnens Vasalopp på Karlsnäs som genomförs på en anläggning som byggts av Ronneby OK med ideella krafter och extern finansiering utan bidrag från kommunen.
I den andra artikeln, av Jens Svensson, beskrivs hur kommunen nu ställs in för faktum att kostnaden för utbyggnaden ishallen i Kallinge tycks öka från 32 miljoner kronor till 41 miljoner kronor. Felräkning, eller är det som vanligt att önskemålen från verksamhetsutövarna har ökat efter hand? "När vi ändå håller på kan vi passa på", när det gäller tillbyggnaden för omklädningsrum, från en våning till två , sex stycken omklädningsrum, varav ett enligt uppgift kommer att bli gym och ett förråd.
Vi som håller på med annan idrott än ishockey och till viss del fotboll, lever i en helt annan värld när det gäller stödet från Ronneby kommun.
För ett år sedan tillskrev Ronneby Orienteringsklubb Ronneby kommun och föreslog att de skulle göra investeringar på Karlsnäs. Asfaltering av parkeringen, komplettering av förrådsbyggnader i ladan och tvättstuga i huvudbyggnadens källare, kostnad ca 1,5 miljoner kronor. I Ishallen/Järnvallen har man två tvättstugor och på Brunnsvallen byggs en ny tvättstuga för föreningarnas disposition. Vi har ännu inte fått något svar på skrivelsen.
För ett år sedan lämnade vi också in investeringsbidragsansökningar, helt enligt bidragsbestämmelserna. Förslag till utveckling av konstsnöanläggning, motionsspår och maskiner för skötsel av dessa. Av de 4,6 miljoner som vi sökte har vi fått 100 000 kr av Fritid- och kulturnämnden. Ärendet försvann sedan i ett "slukhål" mellan Fritid- och kulturnämnden, budgetberedningen och möjligtvis Kommunstyrelsen. Efter påpekande grävdes det fram och diskuterades på budgetberedningen, men Ronneby OK har forfarande inte fått något officiellt svar, ja, nej eller del av.
Ca 6 miljoner, sammanlagt är ju mindre än den felräkning på investeringen som man gör i ishallen för hockeyn och mindre än hälften av vad kommunen investerar för fotbollen på Brunnsvallen.
Antydningar har gjorts om att Ronneby OK kan söka extern finansiering t.ex. från Allmänna arvsfonden, Idrottsmedel m.m. OBS, det innebär att det behövs minst tioårigt avtal mellan kommunen och Ronneby OK vad gäller Karlsnäs. Ronneby OK sade för ett år sedan upp gällande avtal för omförhandling och har i två omgångar lämnat in förslag till nya avtal.
Det som meddelats Ronneby OK underhand är att det kommer att hända saker i och med ny nämnd, Teknik-, fritid- och kulturnämnd samt en ny sammanslagen förvaltning. Ronneby OK:s medlemmar och sympatisörer väntar tålmodigt.
PS!
Förra året sökte föreningen om ett driftbidrag för tillverkningen av konstsnö till skidspåret. Kostnaden för att spruta snö är ca 200 tkr per år plus 800 timmar ideellt arbete. På den skrivelsen har klubben ännu inte fått något svar. I år har Ronneby OK också sprutat snö och har således ungefär samma kostnad. Intäkterna från spåravgifterna ger ca 80 tkr/år. 120 tkr får då föreningen finansiera på annat sätt. Återigen ett exempel på "skilda världar". Bidragsansökan var på 120 tkr.
DS!
Förra året sökte föreningen om ett driftbidrag för tillverkningen av konstsnö till skidspåret. Kostnaden för att spruta snö är ca 200 tkr per år plus 800 timmar ideellt arbete. På den skrivelsen har klubben ännu inte fått något svar. I år har Ronneby OK också sprutat snö och har således ungefär samma kostnad. Intäkterna från spåravgifterna ger ca 80 tkr/år. 120 tkr får då föreningen finansiera på annat sätt. Återigen ett exempel på "skilda världar". Bidragsansökan var på 120 tkr.
DS!
söndag 20 januari 2019
Skrivelse till Ronneby kommun avseende Ronneby Orienteringsklubbs Karlsnäsavtal
Ronneby Orienteringsklubb har, under 2018 i februari, sagt upp ett av sina avtal med Ronneby kommun som gäller Karlsnäsgården. Anledningen är att föreningen vill ha ett nytt ändamålsenligt avtal, det nuvarande är från 1999 och förlängs med ett år i taget.
Samtidigt föreslog föreningen att det nyttjanderättsavtal som finns mellan Ronneby OK och Ronneby kommun som omfattar motionsspår, elljusspår och konstsnöanläggning också ska förnyas. Det avtalet är från 2007, var tioårigt och förlängs nu med ett år i taget.
Länkar till skrivelse och avtalsförslagen:
Skrivelse, förslag avtal till kommunen
Samtidigt föreslog föreningen att det nyttjanderättsavtal som finns mellan Ronneby OK och Ronneby kommun som omfattar motionsspår, elljusspår och konstsnöanläggning också ska förnyas. Det avtalet är från 2007, var tioårigt och förlängs nu med ett år i taget.
2018-02-20 beslutade Fritid- och kulturnämnden att ge förvaltningschef Thomas Andersson i uppdrag att förhandla fram ett nytt avtal med Ronneby OK gällande upplåtande av fastigheten Karlsnäs 3:2 för en tidsperiod av 10 år.
I slutet av mars, 03-26 lämnade Ronneby OK in ett sammanskrivet avtalsförslag till kommunen.
Enligt uppgift har f.d. förvaltningschefen Thomas Andersson skrivit fram ett tjänsteärende och föredragit ärendet, d.v.s. det avtal från 03-26 som är något reviderat 03-28, för dåvarande Fritid- och kulturnämndens presidium minst två gånger, men ärendet har inte gått vidare till Fritid- och kulturnämnden.
Efter samverkan med Thomas Andersson kom vi överens om att det tidigare till kommunen inskickade förslaget till avtal ska delas upp i två avtal, ett avtal som omfattar byggnader m.m. och områdesmässigt stämmer överens och ersätter avtalet från 1999 samt ett avtal som ersätter avtalet från 2007.
Nu gör således Ronneby Orienteringsklubb ett nytt försök, föreningen har tagit fram två förslag till avtal. Ett, Avtal Karlsnäs, som avtalsjuristerna förmodligen betecknar som ett nyttjanderättsavtal och som Ronneby OK föreslår ska ersätta av AVTAL OM NYTTJANDERÄTT från 2007 samt ett Hyresavtal som föreningen föreslår ska ersätta AVTAL:et från 1999.Länkar till skrivelse och avtalsförslagen:
Skrivelse, förslag avtal till kommunen
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)