fredag 6 november 2009

Ronneby OK utökar elljuset från 2,5 till 3,3 km


Genom att bygga 400 m nytt elljus (markerat med rött på kartan) ökas längden på Karlsnäsgårdens elljusspår från 2,5 km till 3,3 km. Vattenfall sponsar utbyggnaden, Ronneby OK har sökt bidrag för att "se snö", i våras fick vi det inofficiella beskedet och för någon vecka sedan kom det officiella beskedet.
Lars-Olof Månsson har planerat sedan länge, haft grävare på plats och snart är arbetet klart. Invigning är planerat runt lucia d v s 13 december. Kanske blir det tidigare, återigen har Ronneby Orienteringsklubb gjort en insats och bidragit till att utveckla Ronneby kommuns friluftsanläggning Karlsnäsgården. Tack!!


fredag 23 oktober 2009

Nostalgi för en f d Kallingebo och kustartillerist

Kolla denna länken: http://www.dn.se/bostad/med-blick-for-emaljerat-1.980223

Rune Hammarskog, som framgår av artikeln har han jobbat på Kockums Jernverk, han har också varit kamrer på Sparbanken i Kallinge, dessutom mångårig medlem i KA 2 kamratförening.

För mig är det nostalgi i kubik.

måndag 11 maj 2009

Från grushög till gräsmatta på två dagar


Markberedningen är viktig.


Uppför eller nerför spelar ingen roll eller hur Ture?


Äntligen....


Lite finjustering behövs också....


Grönare kan det inte bli!

måndag 27 april 2009

KM i våningssängmontering m m


Någon klubbmästare i sängmontering kommer vi inte att kora, men på bilden ovan ser Ni en del av slutresultatet. 14 våningssängar med nya madrasser finns nu på plats, tio i annex 1 och fyra i annex 2. Deltagare i "racet" har varit Tommy Hammar, Lennart Smedenmark, Mauri Kulmala, Lukas Nowaci med sina fyra kompisar och undertecknad. I början tog det ca 90 minuter/säng men de sista tog 40 minuter/säng på två man.


Vi, eller rättare sagt Bernt Andersson har satt in en ny dörr i annex 2, dörrbyte är också på gång till herrarnas omklädningsrum i källaren.


I samband med dörrbytena har vi bytt/håller på att byta lås till alla ytterdörrar och en del innerdörrar. Alla medlemsnycklar passar nu till huvudbyggnaden, omklädningsrummen, kontors- och klubbrum, däremot inte till annex 1 och 2, de kommer dock att passa till annex 3 (den nya omklädningsrumsbyggnaden). Annex 1 o 2 nycklarna passar till huvudbyggnad, för utnyttjande av kök, matsal och TV-rum samt omklädningsrum vid uthyrning.

torsdag 23 april 2009

När var det vackrast?


Den vänstra bilden är från 1930-talet och den högra från april 2009. Det är Rune Bentsson som hittat den gamla bilden i en bok om Blekinge där stora granen står omnämnd. Den var stor redan då, det är väl nu minst tio år sedan den föll i en storm.

tisdag 31 mars 2009

Karlsnäsgården har haft snö i vinter och har fortfarande........



Plats och tid:

Inspirerad av ”§ 15 Plan/Mål Frilufts- och sportanläggningar/ Bidragsgivning, föreningsbidrag. Genomgång och lägesrapport.” från Fritids- och turistnämndens förra sammanträde kände jag behov av att skriva ihop följande information om Karlsnäsgårdens vinterverksamhet och skicka den till Fritids- och turistnämndens ledamöter, Fritidschefen, sekreteraren i nämnden och föredragande på sammanträdet Göran Karlsson samt till kommunalrådet i kopia för kännedom.

I protokollet står: I vinter har Brunnsrinken varit igång i 13 veckor ………… Kockumhallen har varit i gång i 29 ……… Även Lugnevi har haft is i vinter vilket sköts av Fredriksbergs Bollklubb.

Jag skulle vilja lägga till: Även Karlsnäsgården har haft snö i vinter vilken sköts av Ronneby Orienteringsklubb.

Karlsnäsgården är ju kommunägd men verksamheten drivs av Ronneby Orienteringsklubb.

Vi har haft möjlighet att åka skidor på Karlsnäsgårdens skidspår från den fjärde januari till den 15:e mars tack vare konstsnöanläggningen. Den intensivaste perioden var i princip under januari och februari t o m Vasaloppssöndagen.

Ca 5000 besök av skidåkare har vi haft under två månader. Vi har lånat ut ca 1000 par skidor med stavar och skor. Vi har sålt 1400 dagkort och 68 årskort till skidåkare. Ungdomar till och med 19 år åker och lånar skidor utan avgift. Till detta kommer 679 skolelever, i organiserad form d v s klassvis, från lågstadiet till gymnasieklasser. Särkilt bör väl nämnas att hela Espedalsskolan har åkt skidor, 100 elever kom från Bokelundsskolan i Sölvesborg och 80 elever kom från Lyckebyskolan men det hade funnits ytterligare plats för elever från kommunens skolor. Förutom att eleverna har fått låna skidor har Ronneby Orienteringsklubb också biträtt med instruktörer.

Det har varit ”allmänhet” från Ronneby kommun, Blekinge, Södra Kronoberg, Skåne och Danmark, det har kommit familjer som har läst på vår hemsida att det finns möjlighet att låna och åka skidor på Karlsnäs.

Vi har arrangerat fem skidtävlingar inklusive Skånes DM på spåren i vinter. Barnens Vasalopp hade 175 deltagare under sportlovsveckan vilket torde vara ett av det största deltagarantalet i landet även inräknat de anrika skidorterna i mellersta och norra Sverige enligt rapporter på www.barnensvasalopp.se.

Tränande Vasaloppsåkare från distriktet och angränsande distrikt har varit stamkunder hos oss, man åker från Malmö- och Lundområdet till Karlsnäs för ett träningspass en kväll eller helgdag, vissa har övernattat och kört dubbla pass i två dagar.

Ovanstående aktiviteter har gjort att Karlsnäsgården och Ronneby har synts i inte bara lokala medier utan också i Skånetidningar, i regionala SVT, till och med som vinjett inför väderleksrapporten i Aktuellt. Det som har bekymrat oss något under vintern har varit att det inte funnits något nyhets- eller notisinslag om Karlsnäs på kommunens hemsida, efter påstötning länkades en av lokaltidningarnas artiklar om Barnens Vasalopp till sidan. Men kommunen är i ”gott sällskap” inte heller Radio Blekinge har haft något reportage eller nyhetsinslag. Detta trots att man försökte täcka hela Blekinge under sportlovsveckan. Lokala sporten hade dock ett litet inslag i samband med Vasaloppet där de poängterade vikten av spåren för distriktets Vasaloppsåkare.

I nedanstående tabell framgår den innevarande säsongens kostnader. Det som inte framgår av tabellen är att för konstsnöproduktionen gick det år 300 mantimmar, d v s sju och en halv arbetsvecka eller nästan två arbetsmånader om man så vill. För spårning, snöfräsning, snötransporter, snöskyffling och övrigt underhåll av spåren gick det åt ytterligare 100 mantimmar alltsammans har genomförts ideellt av Ronneby OK:s medlemmar.



Plats och tid:

Slutligen, i protokollet under § 15, står det att ”Mål/Tal tas fram under våren”, vi skulle väldigt gärna vilja vara med och lämna underlag så att även Karlsnäsanläggningen i sina olika delar värderas ur effektivitets- o produktivitetssynpunkt m m (verksamhetsmått) enligt § 5 2009 men framförallt värderas ur friskvårdssynpunkt för kommunens invånare.

måndag 30 mars 2009

Jons kämpainsats gav rubrik i Sydöstran


13 km är nästan värt en rubrik på Sydöstrans B-del.
Klicka på bilden så blir den större.

tisdag 17 mars 2009

Ledare Kustposten (KA 2 kamratförenings tidning) nr 1 2009

Det våras i trädgården, snödropparna har kommit upp och även blåsipporna tittar fram under de bruna fjolårslöven. I år har vi haft lite vinter även i Blekinge, i nästan två veckor hade vi snö. Den kom veckan före sportlovet och försvann efter Vasaloppssöndagen. För min egen personliga del har jag haft möjlighet till skidåkning ända sedan den fjärde januari, nu mer är jag engagerad i Ronneby Orienteringsklubbs friluftsanläggning Karlsnäsgården. Där har vi en konstsnöanläggning för längdåkning sedan fem år tillbaks, en anläggning till stor glädje för alla skidentusiaster och Vasaloppstränande skidåkare i Skåne, Blekinge och södra Kronobergs län, även en del f d kustartillerister har synts i spåret den gångna vintern.

Det verkar som det våras även för Försvarsmakten, det har kommit signaler om att kommande och aviserade nedläggningar av förband läggs på is, försvaret på Gotland rustas upp, bland annat genom att stridsvagnar förrådsställs på ön. När det gäller Gotland kommer det att bli mycket intressant att följa utvecklingen i området. Hur skall Sverige balansera den ryska bevakningen av den tilltänkta gasledningen som är föreslagen att ligga inom den svenska ekonomiska zonen?

Det våras även för vår hemsida, www.ka2kamratforening.se, även om det känns lite vemodigt att vår kära Kustpost har ändrat utgivningsform från rent pappersformat till s k pdf-format. Det vill säga den finns som en nedladdningsbar datafil på hemsidan. Hemsidan har också gjort att vi kan lägga ut mer fotomateriel, mer information från våra träffar och aktiviteter än vad vi tidigare har haft plats för i tidningen. Gästboken på hemsidan ger också möjlighet för alla medlemmar på ett enkelt sätt skriva kommentarer och få kontakt med gamla KA 2 kamrater.

Det är vår också vad gäller föreningens aktiviteter, årets vårutflykt är planerad till västra Blekinge och Ebbamåla Bruk med lunch på Jämshögs Gästgivaregård. Ciceron på resan kommer vår hedersledamot Gustav Karlsson att vara. Soliga vårhälsningar till Er alla.

torsdag 12 mars 2009

I stället för flakmoppe



Eftersom Barbro och jag på "äldre" dagar har märkt att vi har ett transportbehov som med svårighet löses med en bil så har ovanstående nyvärv gjorts. Detta trots att vi har klarat oss med en bil under de 35 år vi bott på Sjuhalla, med två km till affär, med två barn som har skjutsats till aktiviteter samtidigt som vi har haft 25 km till våra fritidsintressen, vi har haft arbeten på olika platser och olika tider.

Det är förmodligen så att vi har blivit bekvämare och att det inte bara är mina och Barbros transportbehov som har varit styrande.

fredag 27 februari 2009

Fågelholk för hackspettar



Denna bilden har jag fått ifrån Bengt Mauritzson, f d orienterare, fd ordförande i Skogsvandrarna, f d reporter på BLT och Radio Blekinge m m. Vem det är har jag listat ut, också att det är från Tiomila, men vilket år? Hjälp mig, jag måste hitta kartan.

Allt var inte bättre förr



Kartorna var i varje fall inte bättre, ovanstående karta är en orienteringskarta från 1967, i skala 1:25 000, ritad av P-O Begtsson. De specialritade kartorna som användes då, såg ut på det sättet. Jag ger mig, kartorna idag är mycket, mycket bättre.

10,5 cm x 12 cm är pappersoriginalet, om Ni trycker på kartan ovan så får Ni en kartbild som är mer lättläst en originalet, jag lovar.

Per Svensson skrev på Ronneby OK:s hemsida att det var 30 år sedan man hade en tävling på Balsberget, efter kontroll med Bertil Lööf idag var det tydligen 1975. Markägaren har inte tillåtit orienteringstävlingar i den vackra och fina terrängen.

Karta ovan är således från 1967, enligt mina knapphändiga anteckningar på baksidan av kartan, var det FK Göingarna som arrangerade en tävling där den 19 april. Av baksidans anteckningar framgår också att jag som nybliven senior blev tolva i Elitklassen (SE). Enligt de inritade vägvalen verkar där vara en del kontrollbommar och vis av läxan, att klättra över höjden till tvåan så sprang jag runt till sexan.

onsdag 25 februari 2009

OL-tävlings-/träningsverksamheten i Ronneby Orienteringsklubb

Under hösten skrev jag ett antal inlägg här och i Forumet på Ronneby OK:s hemsida, där jag kom med förslag till att utveckla tävlandet för ungdomar, som valt orienteringen som sin förstaidrott och att vi skulle ha en OL-utbildningsfilosofi för ungdomar där vi använder tumkompass. Jag blev mer eller mindre ”sågad tvärs med fotknölarna” för mina synpunkter.

Trots det sticker jag ut hakan igen. Varför då? Jo, dels har jag noterat antalet anmälda från Ronneby OK till tävlingarna i mars och sedan har jag tagit del av tisdagstränings- planeringen från april till och med september i år.

Pan-tävlingarna har oavsett terrängområde, karta eller väder varit en av ROK:s s k vårmönstringar med många deltagare. 2002 och 2003 förde jag statistik över antalet startande på olika tävlingar från OL-klubbarna i Blekinge, vi låg i topp tätt följt av Skogsfalken. Jämför nedanstående siffror antalet startande/anmälda för 2009.

Pan-natten, Skånemixen, Pan-våren

2002; 12, 47, 43
2003; 8, 39, 33
2009; 3, 18, 9

När det gäller natt-OL så har det nästan alltid varit få deltagare från ROK. Vi investerade i ett antal natt-lampor till ungdomar för något år sedan, används de över huvud taget? På tävlingarna 2009 är det några enstaka ungdomar som är anmälda resten är HD 45 och uppåt. Dessutom borde det vara fler i år eftersom många tycker att det är utsprunget i Åhus Strandskog, årets lördags- och söndagstävlingar går ju på Balsberget, NO Kristianstad.

Helgen efter i Halland är det också ett fåtal ROK:are anmälda, som jag sagt tidigare, tävling för ungdomar är den bästa teknikträningen och framför allt det ger rutin. Det kan ju inte vara avståndet som avskräcker, vi ordnar ju träningsläger på motsvarande avstånd från Ronneby. I tidigare inlägg har jag erbjudit mig att ställa upp som chaufför och support, nu ser dock ut som jag kommer att vara på Karlsnäs för tips- och bingopromenaderna i vår trots det låga deltagarantalet på OL-tävlingarna.

När det gäller årets sommarträningar på tisdagarna, för vem eller vilka är de avsedda? Är det för oss pensionärer, då kan vi ha dem runt Ronnebys två (tre) vattentorn och i Snäckebacken. Min uppfattning är att det skall vara någorlunda bra kvalitetsträningar för dem som vill utveckla sin OL-förmåga. Ungdomarna behöver träna i storskogsterräng och inte i tätortsnära ursprungen sprintterräng. När man då ser i planen är det endast en träning norr om Kallinge, något gränsfall finns väl ytterligare. Varför använder vi inte SM-kartan som är nyreviderad eller Karlsnäskartan som är omritad av Kennet Kajsajuntti. För dess områden är inte alls använda i samma omfattning som Saxemara, Persborg, Brunnsskogen m fl områden, som är utsprungna flera gånger om, på Saxemara är det väl bara baksidan av kartan som inte är använd.

Jag skriver inte detta för att slå ”någon” i huvudet utanför att väcka debatt, få oss alla att tänka efter, ta krafttag och vända den nedåtgående tävlingstrenden.

tisdag 27 januari 2009

Big Sur i Kalifonien, Central Park i New York och Brunnnskogen

Big Sur i Kalifonien, Central Park i New York och Brunnsskogen i Ronneby, vad har de platserna som är gemensamt? Jo, de är platser som har gett "schlagerkungen" Lasse Holm många fina löparminnen, det är platser där det är fantastiskt att springa. Längs kusten i San Fransisco, genom Central Park i New York och genom bokskogen i Ronneby.

Ovanstående går att läsa i senaste numret av löptidningen Runners World, se avscannat utklipp nedan.

Vi orienterare i Ronneby Orienteringsklubb vet det redan men det är nog rätt många ronnebybor som är "hemmablinda" och inte uppskattar det som finns utanför stugknuten.

tisdag 6 januari 2009

Premiär i pulkabacken


Idag invigde Albin och Ture Karlsnäsgårdens pulkacke.
Klicka på pilen ovan till vänster så startar videon!

fredag 2 januari 2009

Sol och snö på Karlsnäs


Nu går snökanonerna igen.