” Det var en kväll i Karlskrona, när det var månsken. Det var vackert och lugnt, men förut på dagen hade det stormat och regnat, och människorna trodde visst, att ovädret fortfor ännu, för knappt någon enda av dem hade vågat sig ut på gatan.”
Ovanstående är det inledande stycket i kapitel 9 Karlskrona, Nils Holgerssons underbara resa. Det skulle lika gärna ha kunnat vara en beskrivning av vädret för KA 2:s nattliga patrullorienteringar. Men kanske inte, för det var sällan månsken i novembernattens mörker i samband med dessa tävlingar. Snarare var det regn, blåst, dimma, ibland både snö och kyla som gjorde dessa arrangemang minnesvärda. En sak var dock klar förhandssnacket och förberedelserna lyste bildligt talat upp höstmörkret i KA 2 - kasernerna när man inför tävlingarna diskuterade lagsammansättningar och spekulerade i möjliga tävlingsområden.
Genom mitt intresse för idrott och i synnerhet orientering blev jag redan tidigt under min första tjänstgöring ”värvad” till batterilaget för att deltaga i regementsmästerskapet i nattlig patrullorientering. Året var 1966, i laget för 2. batteriet ingick flaggtelemästare Erik (TEW) Johansson, korpral Torbjörn Sunesson och undertecknad som vid tillfället var vicekorpral, jag hade någon form av dispens för deltagande. Tävlingen var bara till för stamanställda, men jag var redan antagen för att bli stamanställd och skulle befordras till korpral någon vecka senare.
Det enda minne jag har från tävlingen är att när vi satt i bussen utanför gymnastiksalen på Gräsvik och väntade på avfärd till den hemliga startplatsen kom det in en överstelöjtnant med en svart lapp för ena ögat. Alla undrade och någon som var djärv nog ställde frågan: ”har överstelöjtnanten skadat ögat”? ”Nej, nej tvärt om, jag har lappen för att träna mitt mörkerseende.” Det visade sig att vederbörande hade burit en svart ögonlapp hela veckan före tävlingen, skiftat mellan vänster och höger öga, för att träna upp mörkerseendet!!! Hur det gick i tävlingen? Jo för 2. batteriets lag gick det bra men för Mekanikerskolans lag med överstelöjtnanten hjälpte det inte med ögonlappen, de kom sist, 1 timme och 54 minuter efter segrarlaget.
Dessa tävlingar var egentligen mycket mer än tävlingar. Det var strapatser och upplevelser i nattens mörker tillsammans med arbetskamrater och kollegor. Det var också en gemytlig samvaro efter tävlingarna med kaffe, macka och ett livligt ”eftersnack” i samband med prisutdelningen. Allt detta har Torbjörn Sunesson dokumenterat i en liten häftad bok, KA 2 Idrottshistoria, Nattlig patrullorientering (1993). Den beskriver inte bara nattorienteringarna från 1934 till 1992 utan också en del av KA 2:s tidiga idrottshistoria. Den rekommenderas för den som är KA 2- och idrottsintresserad. Regementspatrulltävlingen fortsatte i KA 2: regi ända fram till år 2000, den sista arrangerades på Rosenholm kvällen före regementets nedläggning. Tävlingsformen finns kvar och fortfarande arrangeras en patrullorientering årligen i Marinbasens regi där de flesta startande är kustartillerister.
Redan i början av förra seklet var det två gubbar (en patrull) som i Nils Holgerssons värld var ute i nattens mörker och sprang på Karlskronas gator, en av dem var Karl XI den andra var gubben Rosenbom. Var Rosenbom härstammar ifrån kåserade Olle Melin om på vårt senaste möte. Olle hade varit och hälsat på Rosenboms kusiner i finska Österbotten, tack för ett intressant föredrag.
Vi ses nästa gång i början av februari då avhålls årsmötet på Sjöofficersmässen men innan dess skall vi fira jul och nyår.
En God Jul och Ett Gott Nytt År önskar vi från styrelsen alla våra medlemmar!
torsdag 22 november 2007
tisdag 20 november 2007
Vi är med på banan........ bandybanan
(klicka på artikeln så blir den läsbar)
Som kännt sedan tidigare skall Ronneby kommun tillsätta en utredning med en neutral konsult för att få en prislapp på investerings- och driftskostnader för en konstfrusen bandybana. Det har ju nämnts av vissa politiker vid olika tillfällen att Karlsnäs kan vara ett alternativ för en konstfrusen bandybana.
Vi har en konstfrusen banybana med som ett förslag i den lista med utvecklingsidéer som är under bearbetning. Är någon villig att stå för investeringskostnaderna, ca 10-12 miljoner och för driftskostnaderna ca 2 miloner/år - så varför inte!!!!
Personligen tror jag att man tillsätter utredningen för att få klarhet och för att få argument till att fördröja frågan ytterligare något eller några år. Det är ännu ingen politker i den f n rådande majoritetskonstellationen i kommunen som säger ja till en konstfrusen bandybana. Eftersom fotbollsföreningarnna och ishockeyföreningen i kommunen ser bandyn som en konkurrensidrott både vad gäller rekrytering av utövare och kommunalsponsring avseende anläggningar samt ekonomiskt stöd så blir det svårt. Många av kommunpolitikerna är engagerade och intresserade av fotboll ända upp på högsta nivå och många av deras väljare finns bland hockeyfansen på läktaren i Kockumhallen.
onsdag 31 oktober 2007
Ledare ROK-bladet november 2007
”Ronneby å är ju inte något stort eller mäktigt vattendrag men den är likafullt mycket omtalad för sina vackra stränders skull. På fler ställen tränger den fram mellan branta bergväggar, som stå lodräta upp ur vattnet och är alldeles överväxta med kaprifolium och hägg, med hagtorn och al, med rönn och vide, och det finns inte mycket som kan vara angenämare en vacker sommardag än att ro fram på den lilla mörka ån och se uppåt på allt det mjuka, gröna som hakar sig fast vid de barska bergväggarna.”
Redan för mer än hundra år sedan fanns det ett samband mellan Ronneby och Sunne/Torsby i Värmland. Idag är kanske sambandet lite annorlunda och inte så poetiskt som i ovanstående citat hämtat ur Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa (1906-07). Den delen av Värmland är ju idag bland annat ett av Sveriges skidåkningscentrum med skidgymnasium och skidtunnel i Torsby. Jag använde den kopplingen som inledning vid det Nordiska skidkonventet i Sunne i september och det är helt klart, vi i Ronneby OK finns med på ”skidåkarkartan” tack var vår anläggning vid Karlsnäs (Ronneby å).
Ronnebyån har ju varit och är fortfarande en livsnerv för Ronnebybygden, framförallt är det väl vattenkraften som har utnyttjats för bygdens utveckling.
Även vi i lilla Ronneby Orienteringsklubb är idag i förlängningen beroende av Ronnebyån. På sjuttiotalet hamnade vi på Karlsnäs eftersom vi behövde en klubbanläggning med orienterings- och skidåkningsterräng inpå knutarna. Sedan har vi under årens lopp också haft ett positivt ekonomiskt utbyte på grund av föreningens närvaro på platsen, vi har arrangerat tips- och bingopromenader, logdans m m. Idag driver vi en friluftsgård med allt vad det tillhör med motionsaktiviteter och konferenser bland annat. Det vi också gör för att koppla tillbaks till Ronneby å är att vi tar vattnet från ån och även elektriciteten, via EON förstås, från ån till vårt konstsnöspår. Det är väl konstsnöspåret som i första hand har gett oss uppmärksamheten fastän vi har gjort och gör en hel del annat också för att utveckla verksamheten.
Sedan vi slutförde LEADER+ - projektet 2005 har utvecklingen fortsatt, 2006 byggde vi en ny skid- och vallabod helt och hållet i egen regi. 2007 har vi byggt ut spårsystemet sydväst om elljusspåret så nu har spårsystemet med elljus- och konstsnöspåren samt de nya slingorna en sammanlagd längd av fem kilometer. Vi har byggt ett nytt garage intill pumphuset för snöprepareringsmaskinerna och en s k luta för snöfräsen. Vi hoppas också att en ny anslagstavla med spårkarta skall stå klar innan skidsäsongen börjar.
Inför 2008 har vi nya utmaningar att ta oss an. Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att avdela tre miljoner för omklädningsrum mm till Karlsnäs. ”M m” står för allt det andra som vi vill göra. Naturligtvis kommer omklädningsrummen att ur ekonomisk synpunkt vara den tunga delen i den fortsatta utvecklingen. Vi har haft två träffar för at få fram nya utvecklingsidéer och för närvarande är det mer än 45 olika förslag allt ifrån fågelholkar via mountainbikebana till bandyplan, konstgräsplan och skidtunnel. Nu startar analysarbetet för att vaska fram ett antal trovärdiga och ekonomiskt bärande utvecklingsförslag. Men framförallt skall det vara ett antal förslag som är förankrade hos oss medlemmar i Ronneby Orienteringsklubb för att vi skall trivas och ha utbyte av anläggningen. Jag återkommer här i ROK-bladet och på http://www.rok.nu/ med information om utvecklingen, avsikten är att vi skall försöka starta ett nytt projekt i någon form, för att helst i egen regi kunna genomföra nästa utvecklingsfas.
Redan för mer än hundra år sedan fanns det ett samband mellan Ronneby och Sunne/Torsby i Värmland. Idag är kanske sambandet lite annorlunda och inte så poetiskt som i ovanstående citat hämtat ur Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa (1906-07). Den delen av Värmland är ju idag bland annat ett av Sveriges skidåkningscentrum med skidgymnasium och skidtunnel i Torsby. Jag använde den kopplingen som inledning vid det Nordiska skidkonventet i Sunne i september och det är helt klart, vi i Ronneby OK finns med på ”skidåkarkartan” tack var vår anläggning vid Karlsnäs (Ronneby å).
Ronnebyån har ju varit och är fortfarande en livsnerv för Ronnebybygden, framförallt är det väl vattenkraften som har utnyttjats för bygdens utveckling.
Även vi i lilla Ronneby Orienteringsklubb är idag i förlängningen beroende av Ronnebyån. På sjuttiotalet hamnade vi på Karlsnäs eftersom vi behövde en klubbanläggning med orienterings- och skidåkningsterräng inpå knutarna. Sedan har vi under årens lopp också haft ett positivt ekonomiskt utbyte på grund av föreningens närvaro på platsen, vi har arrangerat tips- och bingopromenader, logdans m m. Idag driver vi en friluftsgård med allt vad det tillhör med motionsaktiviteter och konferenser bland annat. Det vi också gör för att koppla tillbaks till Ronneby å är att vi tar vattnet från ån och även elektriciteten, via EON förstås, från ån till vårt konstsnöspår. Det är väl konstsnöspåret som i första hand har gett oss uppmärksamheten fastän vi har gjort och gör en hel del annat också för att utveckla verksamheten.
Sedan vi slutförde LEADER+ - projektet 2005 har utvecklingen fortsatt, 2006 byggde vi en ny skid- och vallabod helt och hållet i egen regi. 2007 har vi byggt ut spårsystemet sydväst om elljusspåret så nu har spårsystemet med elljus- och konstsnöspåren samt de nya slingorna en sammanlagd längd av fem kilometer. Vi har byggt ett nytt garage intill pumphuset för snöprepareringsmaskinerna och en s k luta för snöfräsen. Vi hoppas också att en ny anslagstavla med spårkarta skall stå klar innan skidsäsongen börjar.
Inför 2008 har vi nya utmaningar att ta oss an. Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att avdela tre miljoner för omklädningsrum mm till Karlsnäs. ”M m” står för allt det andra som vi vill göra. Naturligtvis kommer omklädningsrummen att ur ekonomisk synpunkt vara den tunga delen i den fortsatta utvecklingen. Vi har haft två träffar för at få fram nya utvecklingsidéer och för närvarande är det mer än 45 olika förslag allt ifrån fågelholkar via mountainbikebana till bandyplan, konstgräsplan och skidtunnel. Nu startar analysarbetet för att vaska fram ett antal trovärdiga och ekonomiskt bärande utvecklingsförslag. Men framförallt skall det vara ett antal förslag som är förankrade hos oss medlemmar i Ronneby Orienteringsklubb för att vi skall trivas och ha utbyte av anläggningen. Jag återkommer här i ROK-bladet och på http://www.rok.nu/ med information om utvecklingen, avsikten är att vi skall försöka starta ett nytt projekt i någon form, för att helst i egen regi kunna genomföra nästa utvecklingsfas.
måndag 22 oktober 2007
Skid- och motionsspår, garage o skärmtak för snöprepareringsmaskiner samt spårtavla
Den 31 maj i år var det sista dagen att sända in ansökan till Riksidrottsförbundet för att få anläggningsbidrag beviljade nu i höst.
Idag kom beslutet på posten:
"Er ansökan 2007-05-31 som avser skidanläggning längd
Riksidrottsförbundet har genom beslut beviljat Er bidrag från ifrågavarande anslag med högst 100 000 kr."
Förra veckan fick vi besked om att Ronneby kommun var beredda att investera tre miljoner under 2008 i Karlsnäsgården och idag kommer detta beskedet från RF.
Den investering som vi har gjort i sommar har ett värde av 500 000 kr således har vi fått max belopp från RF d v s 25 % av investeringen. Allt är nästan klart, det som återstår är utkörning av sand på en del av spåret, det har försenats p g a att det är så blött "i marken". Återstår gör också den nya spårtavlan vid parkeringen.
Det är fler intressanta saker på gång, bl a har vi fått draghjälp från kommunalt håll avseende utveckling av en mycket intressant kontakt av nationell betydelse. Jag återkommer till detta senare när det blir aktuellt och mer konkret.
Vår vaktmästare på Karlsnäs, Mauri Kulmala är nu anställd med hjälp av särskilt anställningsstöd fr o m den 17 oktober.
Idag kom beslutet på posten:
"Er ansökan 2007-05-31 som avser skidanläggning längd
Riksidrottsförbundet har genom beslut beviljat Er bidrag från ifrågavarande anslag med högst 100 000 kr."
Förra veckan fick vi besked om att Ronneby kommun var beredda att investera tre miljoner under 2008 i Karlsnäsgården och idag kommer detta beskedet från RF.
Den investering som vi har gjort i sommar har ett värde av 500 000 kr således har vi fått max belopp från RF d v s 25 % av investeringen. Allt är nästan klart, det som återstår är utkörning av sand på en del av spåret, det har försenats p g a att det är så blött "i marken". Återstår gör också den nya spårtavlan vid parkeringen.
Det är fler intressanta saker på gång, bl a har vi fått draghjälp från kommunalt håll avseende utveckling av en mycket intressant kontakt av nationell betydelse. Jag återkommer till detta senare när det blir aktuellt och mer konkret.
Vår vaktmästare på Karlsnäs, Mauri Kulmala är nu anställd med hjälp av särskilt anställningsstöd fr o m den 17 oktober.
tisdag 16 oktober 2007
Äntligen beslut i KSAU
Igår tog man beslut i Ronneby kommuns KSAU (kommunstyrelsens arbetsutskott) om att investera tre miljoner på utveckling av Karlsnäsgården eller som det stod i dagens tidningar: "omklädningsrum m m". Där "m m" står för allt det andra, det som kanske är viktigare för själva verksamheten och framtiden.
Nästan sju år har gått sedan vi startade med den första analysen av verksamhetsutvecklingen, omfattande bl a konstsnöspåret. Redan då fanns omklädningsrum och asfaltering för rullskidåkning med som förslag, fast de hamnade utanför projektet p g a finansieringsproblem. Påverkansprocessen och den politiska processen är tydligen så här lång inom den kommunpolitiska sfären.
Det är nu en stor utmaning för oss att ta hand om de idéer som vi har vad gäller utvecklingen. Nu behöver vi ta fram all "entreprenörsanda" bland oss. Strukturera förslagen och komma till skott. När vi startade med det förra projektet 2004 hade jag som personligt mål att vi skulle hinna före ridskoleprojektet som då redan hade varit på gång i något år. Väg och cykelbana fram till platsen där ridskolan skall ligga är väl klara men inget annat. Ett annat långbänksprojekt inom kommunens fritidssektor är ju omklädningsrum m m på Järnvallen och för att inte tala om bandybanan som tydligen skall "mumifieras" i en konsultutredning.
Skall vi i Ronneby OK hinna före med nästa utvecklinssteg också?
söndag 7 oktober 2007
lördag 29 september 2007
Skol-SM 1961
För 46 år sedan var det en femtonårig yngling från Ronneby Läroverk (nuvarande Snäckebacksskolan) som deltog på skol-SM i orientering. På den tiden gick Skolungdomens tävlingar alltid i Stockholm, friidrotten på Stockholms Stadion. Orienteringen var då ganska ny i dessa mästerskap.
Jag och Börje Pihlqvist, kusin till Olof, Jon och Jakob Nilssons mamma Åsa (info till Er som tillhör den yngre generationen) åkte tåg till Stockholm, bodde hos min kusin i Gubbängen.
På tävlingsdagens morgon som för övrigt var den 30 september tog vi tunnelbanan in till Zinkensdamms Idrottsplats (idag Hammarby bandys hemmaarena). Vart vi skulle visste vi inte, på den tiden var allt hemligt ända till tävlingsdagen. Men det blev i alla fall buss till Malmsjön strax utanför Södertälje.
Kartan, ser ni ovan, klicka på den, då blir bilden större, den var svartvit (även om sjöarna var ljusblå) 50.000-del. Det var en backstreckskarta, det vita är öppen mark, skogen markeras med små kryss (barrskog) och små ringar (lövskog). Som Ni ser ritade man in banan själv efter en mallkarta. Banan var ca 6,4 km, vi sprang i klass C, pojkar födda 1945 o 1946.
Hur gick det då? Börje blev 31:a med en tid runt 54 minuter, jag blev 37 med 55 minuter. Vann gjorde en storfräsare på den tiden, Börje Johansson, Norra Latin, Stockholm "civilt" tävlande för Väsby OK. Hans segrartid var 45 minuter.
Utvecklingen har gått framåt i varje fall vad det gäller kartmaterielet. Kilometertiderna då var för segraren ca sju minuter vi hade väl runt 8,5 minuter. Det skall bli intressant och se vad de har i år 2007. Det bör väl rimligen gå lite fortare.
fredag 28 september 2007
Träff avssende Brunnskogens utveckling
Igår kväll träffade vi Helena Mellqvist, doktorrand och Roland Gustavsson, proffesor vid SLU-Alnarp, de hade bett att få träffa företrädare för Ronneby OK vad gäller utvecklingen av Brunnskogen. Vi från ROK var Ingemar Ericsson, Roland Edvinsson och under/övertecknad.
Man kommer på uppdrag av Ronneby kommun genomföra en studie för att skapa ett kommunalt naturvårdsområde. Kommunen vill att den tätortsnära skogen skall göras tillgänglig i större utsträckning samtidigt som man slår vakt om natur- och kulturvärden.
Träffen var en av flera med s k användare av området. Vi är verkligen en användare, vi har ju mycket av vår träningsverksamhet, ungdomsverksamhet i Brunnsskogen. Området används också flitigt som tävlingsområde, 2000 - natt-SM, 2004 - skol-SM och 2008 - Elitseriepremiären. Vi kan området, vi har ett gediget kartunderlag mm, vilket måste vara betydelsefullt i ett sådant här projekt. Från kommunen deltar flera företrädare, parkchef, fritidschef m fl. Även Åsa Nilsson från Länsstyrelsen ingår i styrgruppen.
Min personliga uppfattning är att vi skall vara med, vi behöver tillgång till Brunnskogen för att uveckla föreningen i framtiden. Men tänk - om lite av Ronneby kommuns (politikernas och tjänstemänens) naturvårdsintresse kunde spilla över lite på området runt Karlsnäsgården. För det kommer nog inte att vara små personella och ekonomiska resurser som satsas i Brunnsskogsområdet. Kommunen kommer själva att driva projektet, men på Karlsnäs vill man att vi skall driva ett framtida projekt.
För vår del (ROK:s) finns det en fördel, om vi engagerar oss fullt ut i Karlsnäs, vi kan få inkomster på verksamheten som gör att Ronneby OK:s OL och skidverksamhet tryggas ekonomiskt i framtiden. Den möjligheten kommer inte att finnas i Brunnsskogen.
Man kommer på uppdrag av Ronneby kommun genomföra en studie för att skapa ett kommunalt naturvårdsområde. Kommunen vill att den tätortsnära skogen skall göras tillgänglig i större utsträckning samtidigt som man slår vakt om natur- och kulturvärden.
Träffen var en av flera med s k användare av området. Vi är verkligen en användare, vi har ju mycket av vår träningsverksamhet, ungdomsverksamhet i Brunnsskogen. Området används också flitigt som tävlingsområde, 2000 - natt-SM, 2004 - skol-SM och 2008 - Elitseriepremiären. Vi kan området, vi har ett gediget kartunderlag mm, vilket måste vara betydelsefullt i ett sådant här projekt. Från kommunen deltar flera företrädare, parkchef, fritidschef m fl. Även Åsa Nilsson från Länsstyrelsen ingår i styrgruppen.
Min personliga uppfattning är att vi skall vara med, vi behöver tillgång till Brunnskogen för att uveckla föreningen i framtiden. Men tänk - om lite av Ronneby kommuns (politikernas och tjänstemänens) naturvårdsintresse kunde spilla över lite på området runt Karlsnäsgården. För det kommer nog inte att vara små personella och ekonomiska resurser som satsas i Brunnsskogsområdet. Kommunen kommer själva att driva projektet, men på Karlsnäs vill man att vi skall driva ett framtida projekt.
För vår del (ROK:s) finns det en fördel, om vi engagerar oss fullt ut i Karlsnäs, vi kan få inkomster på verksamheten som gör att Ronneby OK:s OL och skidverksamhet tryggas ekonomiskt i framtiden. Den möjligheten kommer inte att finnas i Brunnsskogen.
tisdag 25 september 2007
Utvecklingsförslag Karlsnäs
Nyheter på Karlsnäs
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)